Kurbanlık Satış ve Kesim Yerleri Belirlendi

Kurbanlık Satış ve Kesim Yerleri Belirlendi

Of Belediye Başkanlığı, Kurban Bayramı nedeni ile ilçe halkının Kurban Bayramını sağlıklı ve güven içerisinde geçirmesi için hazırlık çalışmalarına başladı.

Of Belediye Başkanlığı, Kurban Bayramı nedeni ile ilçe halkının Kurban Bayramını sağlıklı ve güven içerisinde geçirmesi için hazırlık çalışmalarına başladı. 4 Ekim 2014 tarihinde idrak edilecek olan kurban bayramı dolayısıyla kurbanlık satış ve kurban kesim yerleri belirlendi.

Belediye Encümeninin almış olduğu karar doğrultusunda Yeni Mahalle Mahallesi TOKİ Konutları yukarısındaki alan büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık satış yeri olarak kararlaştırıldı. Of-Çaykara yolu üzerindeki İtfaiye Amirliği ve Kıyıcık Mahallesi’nde bulunan Kıyıcık Mezbahası da kurbanlık kesim yeri olarak belirlendi.

Bu alan dışında cadde ve sokak aralarında kurban kesimi yasaktır. Müstakil arsa ve alanlarda yapılacak kesimlerde ise hayvanın kanı kazılan bir çukura akıtılmalı ve kapatılmalıdır. Ortaya çıkan diğer atıklar gömülmeli veya kalın torbalar içerisine konulup bağlanarak belediye temizlik ekiplerinin alabilecekleri alanlara çıkarılmalı ve gerekirse belediye ekipleri haberdar edilmelidir. Kurbanlıklardan ortaya çıkan karaciğer ve akciğerler de ortalıkta bırakılmamalı, kedi ve köpeklere verilmemelidir. Aksi yönde hareket eden kişilere gerekli yasal uygulamalar yapılacaktır.

Kurbanlık satış yeri ve kurbanlık kesim alanları Of Belediyesi Zabıta Ekipleri ve Veteriner Hekim nezaretinde her gün denetlenerek hayvanların sağlık kontrolleri yapılacak.

KURBANLIK ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Of Belediyesi Veteriner Hekimi Celal Kalyoncuoğlu yaptığı açıklamada kurban alırken dikkat edilmesi gereken hususları söyledi.

İnsan ve hayvan sağlığını ilgilendiren çok sayıda bakteriyel, viral, paraziter, ve mantari zoonoz hastalıklar olduğu ve bunların 50 kadarı insan sağlığı yönünden büyük problemlere yol açtığı bilinmektedir. Zoonoz hastalıklar halk sağlığını etkilemelerinin yanı sıra hayvanlarda verim düşüklüklerine ve ölümlere yol açarak, ülke ekonomisi açısından da önemli kayıplara neden olmaktadır.

Kurbanlık hayvan alırken dikkat edilecek hususlar;

1- Hayvanlar sağlıklı olmalıdır.

2- Kurban olacak hayvanın kondisyonu iyi, tüyleri parlak olmalı, çok zayıf, gebe veya yeni doğum yapmış olmamalıdır.

3- Dış görünümü canlı olmayan salya, burun akıntısı, pis kokulu ishali olan, vücudunda yara, şişlik, ödem olan hayvanlar satın alınmamalıdır.

4- Hayvanların nereden geldiği bilinmelidir. Bunun için ilk iş satıcıdan hayvanın nereden geldiğini gösteren Menşe Şahadetnamesi istenmeli, başka İl veya İlçelerden gelen hayvanlardan ise yurtiçi veteriner Sağlık raporu görülmelidir.

5- Hayvanların kulağında küpesi olmalıdır. Sığırlar için ayrıca sahibinin adı, adresi ve hayvanın kulağındaki küpe numarası ile uyumlu sığır cinsi hayvan pasaportu görülmelidir.

Kurbanlıkların kesime kadar evde beslenmesi;

1- Hayvanlar evde uygun yerlerde barındırılmalı, aşırı sıcak, kapalı havasız yerlerde, yada tamamen açık rüzgar ve yağış alan yerlerde barındırılmamalıdır.

2- Hayvanlar bayrama bu kadar az süre kalmışken fazla beslenmemelidir.

3- Evlerdeki yemek ve mutfak artıkları verilmemeli, aşırı yemlemeden kaçınılmalıdır.

4- Hayvanlara bolca kaliteli kuru ot veya kuru yonca verilmeli, verilecek kesif yem konusunda yetkililerden veya tecrübeli yetiştiricilerden bilgi alınmalıdır.

5- Hayvanların önünde her zaman temiz su bulunmalıdır.

Sıralanan bu kriter ve hastalık belirtilerinden herhangi biri veya birkaçının varlığının gözlemlendiği hayvanların kurban olarak satın alınmaması ve kesilmemesi gerekiyor. Bunların yanında şüphe edilen bir durum var ise en yakın veteriner hekime müracaat edilerek yapılacak tavsiyeler doğrultusunda karar verilmesi lazım.