Başkan Sarıalioğlu; ‘Of Konumu Gereği Devlet Üniversitesini Hak Ediyor’

Başkan Sarıalioğlu; ‘Of Konumu Gereği Devlet Üniversitesini Hak Ediyor’

Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu Yerel medya ve ulusal haber temsilcileri ile buluştuğu sabah kahvaltısı programında, Trabzon' a yapılacak ikinci devlet üniversitesinin çalışmaları hakkında bilgiler paylaştı.

İKİNCİ DEVLET ÜNİVERSİTESİ OF’TA KURULMALIDIR 

Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu Yerel medya ve ulusal haber temsileri ile buluştuğu sabah kahvaltısında Of Üniversitesi için çalışmalarımızda başladık dedi.  

Başkan Sarıalioğlu; “Son günlerde Trabzon’da kurulması planlanan ikinci devlet üniversitesi nereye kurulması gerektiği konusunda yerel basında haberler yer almaktadır. Bu haberlerde bazı ilçelerimiz değişik gerekçelerle ikinci üniversitenin kendi ilçelerinde kurulmasını önermektedirler. Birazdan sıralayacağımız gerekçelerden dolayı şehrimize kurulacak ikinci devlet üniversitesi Of İlçesi’nde kurulması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.  

1- Tarihi ve Kültürel Geçmişi Nedeniyle İkinci Devlet Üniversitesi Of’ta Kurulmalıdır. 

Of, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde geçmişi en eski yerleşim yerinden birisidir. Osmanlı idari yapılanması incelendiği zaman Trabzon Merkez Sancağının doğudaki en önemli yerleşim yeri Of’tur. İlçemiz Cumhuriyetiyle beraber Trabzon’un hatırı sayılır ilçelerinden birisi olma özelliğini devam ettirmiştir. İlçemiz yetiştirdiği sanatçı, bilim adamı ve siyasetçileriyle Trabzon’un kültür ve siyaset hayatında da önemli bir yere sahiptir. 

2- Trabzon Eğitim Tarihindeki Önemli Nedenleriyle İkinci Devlet Üniversitesi Of’ta Kurulmalıdır. 

Of ilçesi, Doğu Karadeniz bölgesi eğitim tarihinde de önemli bir yere sahiptir. 19. Yüzyılda Of, sahip olduğu medreselerle Trabzon’un en önemli eğitim merkezlerinden birisidir. Bu dönemde Trabzon Sancağında en çok medrese Of İlçesi’nde bulunmaktaydı. Of medreselerinin ünü tüm Osmanlı coğrafyasında yayılmış ve Of ismi medreselerle eş değer kabul edilmekteydi. Günümüzde ise Of sahip olduğu eğitim kurumlarıyla Trabzon’un öne çıkan ilçelerinden birisidir. 

3- Trabzon İl Merkezdeki Üniversite Yapılması Dikkate Alındığında İkinci Devlet Üniversitesi Of’ta Kurulmalıdır. 

Trabzon’daki üniversite yapılması, Avrasya Üniversitesi’nden başlayarak Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi arasındaki yaklaşık 15 km’lik bir alanı kapsamaktadır. Bu 15 km’lik alanda yaklaşık 50.000 öğrenciyle Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Avrasya üniversiteleri sıkışmış durumdadırlar. Bu bölgedeki nüfus yoğunluğu ve yapılaşma dikkate alındığında, bir ikinci devlet üniversitesinin bu hatta kurulmasının çok mantıklı olmadığı görülmektedir. Bu gerçekler dikkate alındığında, Trabzon’da kurulacak ikinci devlet üniversitesi mekan sıkıntısı bulunmayan Of’ta kurulması daha mantıklı olacaktır. 

4- Of İlçesi’nde Bulunan Teknoloji Fakültesi’nin Fiziki İmkanları Dikkate Alındığında İkinci Devlet Üniversitesi Of’ta Kurulmalıdır.  

Of İlçesi’nde bulunan teknoloji fakültesinin alt yapısı kuruluş aşamasındaki bir üniversitenin alt yapısını rahatlıkla karşılayabilecek durumdadır. İkinci devlet üniversitesinin Of’ta kurulması halinde, Oflu hayırseverlerin destekleriyle bu üniversitenin yerleşkeleri kısa sürede hayata geçirilebilir. 

5- Oflu Hayırseverlerin Öğrenci Yurt Yapımına Verecekleri Destekler Nedeniyle İkinci Devlet Üniversitesi Of’ta Kurulmalıdır. 

Yeni kurulan üniversitelerin karşılaştıkları en önemli sıkıntılardan birisi öğrencilerine barınma imkanı sağlayamamalarıdır. Bir devlet üniversitesinin Of’ta kurulması halinde, Oflu hayırseverlerin sağlayacakları katkılarla ilçemizde rahatlıkla öğrenci yurtları yapılabilecektir. Başka bir değişle ilçemizde kurulacak olan devlet üniversitesi öğrencilerinin barınma sorunları olmayacaktır. 

6- Bir Devlet Üniversitesinin Of ve Çevresine Sağlayacakları Sosyal, Ekonomik ve Kültürel Katkılardan Dolayı İkinci Devlet Üniversitesi Of’ta Kurulmalıdır. 

Üniversiteler kuruldukları yerleşim yerleri ve çevrelerine ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan önemli katkılar sağlamaktadırlar. Bu açıdan bakıldığında, Of İlçesi’nde kurulacak bir devlet üniversitesi, Of, Çaykara, Sürmene, Araklı ve hatta Rize’nin İyidere İlçesi’nin sosyal, ekonomik ve kültürel gelişimine önemli katkı yapacaktır. İfadelerini kullanarak, Kahvaltılı toplantı, Başkan Sarıalioğlu’nun basın mensuplarının sorularını cevaplandırmasıyla sona erdi.