97. Yılda da gururluyuz, onurluyuz!

97. Yılda da gururluyuz, onurluyuz!

Of’un düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümü, Of Kaymakamlığı, Of Belediyesi ve Of Hayrat Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen şölenle coşku ile kutlandı.

Of’un düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümü, Of Kaymakamlığı, Of Belediyesi ve Of Hayrat Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen şölenle coşku ile kutlandı.

Of Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen, Of Kaymakamlığı ve Of Hayrat Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin birlikte düzenlediği 'Of'un Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 97. Yıl Kutlama Şöleni', Of Sahil Günbatımı Sosyal Tesislerinde Ofluları bir araya getirdi. Geceye Of Kaymakamı Eren Arslan, Garnizon Komutan Vekili Hakan Aygül, Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu, Of Milli Eğitim Müdürü İdris Kabahasanoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekili aday adayı Mehmet Atalay, Of Hayrat Derneği Başkanı Mustafa Saral, Dernek Yöneticileri, Belediye Meclis Üyeleri, Daire Amirleri, Siyasi Parti ve Sivil Toplum Temsilcileri, Okul Müdürleri, Öğretmenler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal marşı ile başlayan program, Of Hayrat Derneği Başkanı Mustafa Saral, Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu ve Of Kaymakamı Eren Arslan günün anlam ve önemimi belirten birer konuşma yaptılar.

Başkan Sarıalioğlu selamlama konuşmasında, "97 Yıl Önce Nasıl Ki İstiklal Mücadelesi Verdiysek Bugünde Aynı Şekilde İstiklal Mücadelesini Vereceğiz"

Of’un düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümü kutlu olsun diyen, Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu, "Rabbim bir daha böyle günler göstermesin. Ama tarih teferruattan ibarettir. Biz uyanık olursak, biz bağımsızlığın hangi bedellerle elde edildiğini iyi fark edersek ve çocuklarımızı da öyle yetiştirirsek tarih tekerrür etmez. Bu vatan 28 Şubat 1918’de ‘Of Direnişi’ ile bize yurt olmuş. Tarihin her döneminde gazi ve şehit olmak düşmüşse üzerimize olmuşuzdur. 97 yıl önce nasıl ki istiklal mücadelesi verdiysek bugünde aynı şekilde istiklal mücadelesini vereceğiz. Rabbim ecdadımızın ruhunu şad eylesin. 97.yılımız, zaferimiz ve istiklal mücadelemiz kutlu olsun. Bütün Of halkımızın bu mutlu gününü kutluyorum" ifadelerini kullandı.

Selamlama konuşmalarının ardından Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu 'Of Direnişi' konulu sunum yaptı.

Konuşmasında Of’un geçmiş tarihi konusunda açıklamalar yapan Tellioğlu, "1461’de Trabzon’un fethedilmesinden sonra Maraş’tan Dulkadiroğulları, Diyarbakır’dan Akkoyunlular, Konya’dan Karamanlılar, Kafkaslardan da Türkler gelerek Of ve bölgesine yerleşmişlerdi. Fakat Of bir yerleşim yeri değildi. Sadece Of’a büyük bir cami yapılmıştı. Bölgede yaşayanlar da Cuma Namazını kılmak için Perşembe günleri köylerden Of’a iner üç gün konaklayıp Cuma günü Cuma namazını kılarlar ve Pazar günü de kurulan Pazar’dan alışveriş yaparak köylere dönerlerdi." diyerek bu süreç içerisinde konaklamak için hanların yapılmaya başlandığını söyledi.

21 gün süren direnişin ardından insanlarımızın muhacirlik dönemi yaşadığını söyleyen Tellioğlu, "İnsanlarımız Ordu’ya kadar göç etmişlerdir. Resmi kayıtlarda 340 bin insanımız muhacir olmuştur. Bu insanlarımızdan 200 bini muhacirlik esnasında hayatını kaybetmiştir." diyerek konu hakkında bazı önemli açıklamalar yaptı.

Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu'nun konuşmasının ardından Of Hayrat Derneği tarafından hazırlanan 'Of Direnişi' Belgeseli katılımcılara sunuldu. Katılımcıların duygulu anlar yaşamasına sebep olan belgeselin ardından kürsüye çıkan Of Hayrat Derneği Genel Sekreteri Emrullah Tellioğlu belgesel hakkında kısa bir açıklama yaptı.

Programın sonunda yüksek bir binanın tepesinden atılan havai fişeklerle 97. kutlama etkinlikleri sona erdi.