Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu Of'ta

Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu Of'ta

Of’un yetiştirdiği önemli değerlerden biri olan Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Of Kaymakamlığı ve Of Belediyesi tarafından ortaklaşa organize edilen “Örnek Kişilerle Kendini Anla, Geleceğini Planla” projesi kapsamında 11.ve 12.sınıf öğrencileriyle buluştu.

Of’un yetiştirdiği önemli değerlerden biri olan Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Of Kaymakamlığı ve Of Belediyesi tarafından ortaklaşa organize edilen “Örnek Kişilerle Kendini Anla, Geleceğini Planla” projesi kapsamında 11.ve 12.sınıf öğrencileriyle buluştu.

Of Belediyesi Gün Batımı Sosyal Tesislerinde düzenlenen konferansa Of Kaymakamı Eren Arslan, Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu, Of İlçe Milli Eğitim Müdürü İdris Kabahasanoğlu, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Karşılıklı soru cevap şeklinde geçen ve öğrencilerin katılımının üst seviyede olduğu seminerde "Genç nesli topluma kazandırmak insanı yaşatmak ya da tam tersi genç nesil için bir şey yapmamak insanı öldürmekle eşdeğerdir." diyerek başlayan Çapoğlu "Ben 1977 yılında Malmüdürünün karşısına elimde tespihle çıkmıştım. Beni çok azarladı. O günden sonra tespihle bir yere gitmemeye gayret ettim. Sizler çok şanslısınız ki bürokratlar sizler için çabalıyorlar. Sizlerin adab-ı muaşeret kurallarını çok iyi uygulamanız gerekiyor" dedi.

BİZİM DEĞERLERİMİZ OLMALI

"Sizler bu günden sonra her gün bir güzel hasleti gerçekleştirirseniz ya da burada ifade ettiğimiz değerlerden birini ya da birkaçını alırsanız bizim için mutluluk kaynağı olursunuz" dedi.

İNSANIN SAHİP OLMASI GEREKEN EN ÖENMLİ HASRET İMANDIR

Anne-babaya saygı imandan sonra gelen ilk haslettir. Anne-babanızı mutlu ettiğiniz zaman siz de mutlu olduğunuzu göreceksiniz. Ben 55 yaşındayım. Annem hala çocukmuşum gibi endişeleniyor benim için.

ADİL OLDUĞUNUZ ZAMAN DAHA HUZURLU OLACAKSINIZ

"Dosdoğru olup saygılı davranmak zorundasınız. Sevmeyebilirsiniz ama saygı duymak zorundasınız" dedi.

ÖZÜR DİLEMEKTEN ASLA İMTİNA ETMEYİN

"Önce Allah için yapıp-yapmadıklarımızdan sonra akrabalarımıza karşı tutumlarımızdan özür dilemeliyiz. Hayal bir insanın beyninin ve yüreğinin gücünün göstergesidir. Başarıların temel kaynağı hayal kurmaktır.1970’li yıllarda köyümüzdeki dut ağacının altında çimenlere yatıp hayal kuruyorduk üç arkadaş. Üçümüz de okumaya karar verdik ve köyden sadece üçümüz o sene okumaya devam edebildik. Liseye kadar Of’tan 9 km yukarıda olmamıza rağmen Of’u görmemiş biri olarak hekim olmayı hayal etmek o zaman büyük bir olaydı. Ayağımdaki lastiğin yırtılması sonucunda annemin lastiğini giyerek okula gittiğim günleri hatırlıyorum. Köyden okula gidip gelirken çoğu zaman tipiye yakalandığım zamanları unutmadım. Ben Of Lisesinden mezun olduktan sonra gece gündüz çalıştım. 3 ay her gün 11 saat çalıştım ama netlerim yine de düşüktü. Yılmadım, nefes almadan çalışmaya devam ettim. Ve hayalimi gerçekleştirdim. Sonra uzmanlık için günde 14 saat çalıştım ve uzman oldum. Hayaliniz kadar çalışmazsanız sadece hayalperest olursunuz. Wright Kardeşler bisiklet tamircisi iken hayallerinin peşinden giderek uçak yapmayı başardılar. Nerede olduğumuz değil nereye gideceğimiz önemlidir." diyen Çapoğlu diplomanın insanı farklı kılmadığını birikimlerin daha değerli olduğunu söyledi.

Zekâların ortalama aynı olduğunu farklı olanın sadece emek ve çalışmak olduğunu dile getiren Çapoğlu "Bu toplantının sonucunda bir yiğide ulaşabildiysek bizim için kârdır."

Öğrencilerimizin sorularına doyurucu cevaplar veren Erzincan Üniversitesi rektörü Çapoğlu’na bir öğrenci "Bütün hayalleriniz gerçekleşmiş. Bundan sonra ne olacak?" diye sorunca hayallerin asla bitmemesi gerektiğini, şu anki hayalinin de Erzincan Üniversitesini dünya üniversitesi yapmak olduğunu söyledi. Rektör olduğunda çok sıkıntılı bir üniversite devraldığını söyleyen Çapoğlu şu an Erzincan Üniversitesinin Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi ile dünya listelerinde olduğunu ve yeni hayaller için çok çalıştıklarını söyledi.

Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu ise teşekkür konuşmasında;

ÇOK ŞANSLISINIZ

"Her zaman kendisini örnek aldığım sevgili büyüğüm ağabeyim sevgili rektörümüz. Erzincan’dan kalkarak sizlerin yüreğine dokunmak, sizlerin hayatınızda ileride sizlere yön verebilecek tecrübelerini bugün burada bizlere paylaştı.

Biz projeyi hayta geçirirken Kaymakamımız, Milli Eğitim Müdürümüz ve diğer büyüklerimizle beraber bunları paylaşırken hedefimiz bir kişi kurtarabilirsek ne mutlu bize diyerek bu projeyi başlattık. Bugün burada çok güzel bir an paylaşarak ve bu anları biz geleneksel hale getirerek sizlere faydalı olmaya, sizlerin hayatına yön vermeye gayret sarfediyoruz. Bu gayreti sarf eden büyüklerimize ne kadar teşekkür etsek azdır.

Hep beraber önemli bir haftayı birlikte Cenab-ı Allah bizlere bahşetti. Her aldığımız verdiğimiz nefeste ne kadar hamt etsek, şükretsek azdır. Bu günümüzün, Kutlu Doğum haftamızın öncelikle bütün İslam âlemine, ülkemize, Trabzon'umuza ve Of'umuza hayırla getirmesini Cenab-ı haktan niyaz ediyorum. Saygı değer hocam tekrar tekrar teşekkürlerimi arz ediyorum. Eğer yüreğinize dokunabildiysek, o yüreğinizin güzelliklerini inebildiyse ne mutlu bizlere" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların sonunda Başkan Sarıalioğlu ve Kaymakam Arslan, Çapoğlu'na teşekkür ederek günün anısına plaket takdim ederek, program sonunda öğrencilerle topluca bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.