TRABRİKAB Toplantısı Gerçekleştirildi

TRABRİKAB Toplantısı Gerçekleştirildi

Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu, Trabzon-Rize İlleri Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği’nin (TRABRİKAB) Trabzon Valiliği’nde düzenlenen 2016 yılı dönem başı olağan toplantısına katıldı.

Birlik başkanı Trabzon Valisi A. Celil Öz'ün başkanlığında gerçekleşen Encümen toplantısında 2015 Faaliyet raporu ile gelir gider kesin hesabı görüşüldü. Vali Öz’ün Başkanlığındaki Meclis toplantısında ise TRABRİKAB’ın yeni dönem Birlik Başkanı Vali A. Celil Öz, Başkan Vekili olarak ise Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap ve encümenler seçildi.

TRABRİKAB’ın Encümen toplantısında 2015 Faaliyet raporu ve gelir gider kesin hesabıyla yapılan çalışmaları değerlendirdiklerini belirten Vali A. Celil ÖZ, "Birliğin genel işleyişi,depolama alanı ile ilgili çalışmalarımız, yeni yatırımlarımız, yeni alan ile ilgili hazırlıklarımız ve birlik işeyişi ile ilgili belediyelerimizin katkıları,ödemeleri, borçları ,alacak dengelerini beraberce değerlendiriyoruz. Çalışmalarımızda şu anda ciddi bir sıkıntımız yok. Ancak mevcut alanın iyileştirilmesi ve restorasyonunu hep beraber sürdüreceğiz" dedi.

Katı Atık Birliği’nin Meclis toplantısında ise hem birlik üyelerine hem de çalışanlara teşekkür eden Vali Öz "2015 yılı çok büyük sıkıntılar olmadan tamamladıklarını ancak 2016 yılında borç alacak dengesini daha iyi yöneterek hem de çevre konusundaki duyarlılığımızı daha da geliştirerek ve yeni yatırımlarla beraber çevreye duyarlı bir işletmeyle tamamlamak istiyoruz" dedi.

Ardından TRABRİKAB’ın meclis toplantısında 2015 yılı kesin hesap ve faaliyet raporu oylamaya sunulup kabul edildi.

Birliğin bütçesinde 2015 yılında belediyelerden kalan katı atık borçlarının ödenmesi gerektiğini belirten Vali Öz, "2016 yılı yeni sistem ve alanla ilgili çalışmaların yoğun olduğu bir dönem olacak. 2017 yılında ise yeni sisteme ve ihale yöntemine geçeriz. O aşamada da mevcut müteahit firma ile olan borç alacak verecek dengemizi sağlamamız gerekiyor. Yaklaşık 8 milyon civarında olan borcumuzu bu süreç içerisinde de sıfırlamamız gerekiyor ki hem defterimizi borçsuz kapatalım hem de yeni ihale sistemimizi yöntemimizi daha rahat belirleyelim. Bunun için 2016 yılı sonuna kadarki süreçte belediyelerimizden borcu olanların daha hassas davranmasını ve elimizdeki fırsatları daha iyi kullanmamız gerektiğini düşünüyorum. Özellikle büyük borcu olan belediyelerimiz başta olmak üzere şartlarımızı biraz zorlayarak borçlarımızı kapatmaya gayret gösterelim. 2017 yılında yeni yöntem ve yeni alanla ilgili çalışmalarda elimizin rahat olması açısından borcun kapatılması büyük önem arz ediyor. Zaman zaman encümen kararı gereği çöplerin alınmaması veya başka bir tedbirle beraber uygulanmayı beraberce yapmak durumundayız. Herkesin borcunu ödemesini bekliyoruz" dedi.

Trabzon’un önemli sorunlarından birisi de dere yataklarına dökülen moloz ve inşaat hafriyatları olduğuna vurgu yapan Vali Öz, "Dere yataklarına dökülen molozlar erozyon ve heyelan olarak geri dönüyor. Bu konuda hem belediyelerimiz hem de hafriyat döken firmalarla ilgili daha sıkı işlem yapılması konusunda, gerekirse numune alıp inşaat yapan firmalarla karşılaştırma yapılarak ağır ceza uygulanmasını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze takip ettiriyorum. Bu konuda tedbir almamız gerekir. Ayrıca dere yataklarına çöp döküm konusunda hassas olmalıyız. Bizim bir kötü alışkanlığımız toplum olarak kırsalda köylerimiz de dahil mevsim temizliğini yapıp ya bir dere yatağına ya da bir yol kenarı atılmasıyla ilgili hep beraber mücadele etmeliyiz. Bahar ayında hep beraber bir mıntıka temizliği yapabiliriz" şeklinde konuştu.

Dere kenarlarına çöp dökülmemesi için Belediyelerden yardım isteyen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise, "Dere kenarlarına dökülen çöpler çevreyi tehdit ediyor. Göletlerimiz su kaynaklarımız kirletiyor. Belediyelerden en büyük isteğim. Ne olursa olsun dere kenarlarına çöpleri dökmeyelim. Katı atık konusundaysa hafriyat boşaltma alanı olarak Beşirli’deki dolgu alanını belirledik. İnşaat sahipleri moloz ve hafriyatlarını buraya dökebilir Katı Atık Birliğimize borcu olmayan belediyelerimiz de var. Bunlar Akçaabat ,Çaykara, Dernekpazarı, Güneysu, Muradiye, Çaykent. Bu belediyelerimize de teşekkür ediyoruz" dedi.

TRABRİKAB Birlik Müdür Vekili Safiye Demirbaş ise yaptığı sunumda 2015 yılıyla ilgili bilgiler vererek, "TRABRİKAB uhdesinde Trabzon’dan 19 Rize’den 10 olmak üzere toplam 29 belediyenin evsel katı atığı Çamburnu kutlular mevkiinde düzenlenip depolama tesisinde bertaraf edilmektedir. Berteraf edilen günlük katı etık miktarı 700 ve 750 ton arasında olup yaz aylarında artmaktadır. 2015 yılında toplam belediyeler tarafından transfer istasyonlarına getirilen 260 bin 830 ton katı atık bertaraf edilmiştir. Aynı zamanda tıbbi atık üreticilerinden alınarak 2015 yılında 1500 ton tıbbi atık bertaraf edildi. Mevcut santralle metan gazından elektrik enerjisi üretimine başlanıldı. Kurulu gücü 2.8 megawat olan santralin kapasitesi 5,6 megawat saate de çıkarılabilir. Bu santralden elektrik üretimi 10 yıl olarak planlanmıştır. Birliğimiz 2015 yılının bütçesi 22 milyon 500 bin tl olarak tahmin edilmiş olup bunun 18 milyon 378 bin 86 tl geliri gerçekleşmiştir. Bütçemiz yüzde 82 oranında gerçekleşmiştir" dedi.