Kut-ül Ammare Zaferinin 100.yılı Of'ta kutlandı

Kut-ül Ammare Zaferinin 100.yılı Of'ta kutlandı

Kut’ül Ammare Zaferi’nin 100.yılı nedeniyle Of Ali Yeşilyurt ÇP Lisesi tarafından düzenlenen etkinlikte okulun Tarih Öğretmeni İmamettin Hanlıoğlu, katılımcılara Tarih konferansı verdi.

Tarihimizde unutulan büyük zaferlerden olan Kut-ul Amare Zaferinin 100. yılı münasebetiyle Of'ta kutlama programı düzenlendi.

Ali Yeşilyurt Çok Programlı Lisesinin konferans salonunda yapılan kutlama programı saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Of'un ve okulun emektar Tarih Öğretmeni İmamettin Hanlıoğlu, Kut-ül Ammare Zaferinin 100. yılı konulu konferans verdi.

ONLAR OLMASAYDI BUGÜN BİZ OLMAZDIK

Hanlıoğlu konuşmasında; “Bugün burada şan ve şeref dolu Türk Tarihinin önemli bir zaferi olan ve İngilizlerin tarihte aldığın en büyük mağlubiyeti olan Kut-ül Ammare Zaferinin 100. yılını kutlamak için bir aradayız. Allah o kahramanlardan razı olsun. O gün onlar olmasaydı bugün biz olmazdık.  Tarihimizi doğru bilmeliyiz. Yanlış tarih geçmişimizi yanlış öğretir. Dünyanın hiçbir yerinde bizden başka kendi tarihine küfreden millet yoktur. 46 yıl at sırtında ülkeler fetheden ve Macaristan topraklarında seferdeyken vefat eden Kanuniyi "Muhteşem Rezalet" dizisinden öğrenirseniz yanılırsınız. Ecdadımıza ihanet etmiş olursunuz. Bir Milletin ölüm kalım savaşı olan Çanakkale'de düşmanı geçirtmeyerek önemli bir savunma başarısı gösteren Osmanlı Devleti burada büyük zafer elde etti” ifadeleriyle konuyu özetledi.

KUT-ÜL AMMARE, EŞSİZ BİR ZAFERDİR

Daha sonra sinevizyon eşliğinde Kut Bayramını anlatan Hanlıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Dünyanın en mağrur Milleti olan İngilizler belki de tarihlerinde en ağır yenilgiyi aldılar Kut-ül Ammare'de aldılar. Tarihe Kut-ül Amare Zaferi olarak geçen savaşlar sırasında İngilizler 40 bin kayıp ve esir verirken Türk birlikleri ise 25 bin askerini kaybetti. Kut’ül-Ammare Zaferi, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Ordusu’nun zor şartlar ve imkansızlıklar içerisinde, Çanakkale’den sonra kazandığı ve bir İngiliz tümeninin bütün personeli ile birlikte esir alındığı eşsiz bir zaferdir” dedi.

TÜRK SEBATININ İNGİLİZ İNADINI KIRDIĞI ZAFER

Halil (Kul) Paşa’nın Kut’ül-Ammare zaferinden sonra 6’ncı Ordu’ya yayınladığı mesajında zaferi şöyle tarif etmişti;

“Arslanlar!

Bütün Türklere şeref ve şan, İngilizlere kara meydan olan şu kızgın toprağın güneşli semasında şehitlerimizin ruhları sevinçle gülerek uçarken, ben de hepinizin pak alınlarından öperek cümlenizi tebrik ediyorum. Ordum gerek Kut karşısında ve gerekse Kut’u kurtarmaya gelen ordular karşısında 350 subay ve 10.000 erini şehit vermiştir. Fakat buna karşılık bugün Kut’ta 13 general, 481 subay ve 13.300 er teslim alıyorum. Bu teslim aldığımız orduyu kurtarmaya gelen İngiliz kuvvetleri de 30.000 zayiat vererek geri dönmüşlerdir. Şu iki farka bakılınca, cihanı hayretlere düşürecek kadar büyük bir fark görülür. Tarih bu olayı yazmak için kelime bulmakta müşkülata uğrayacaktır. İşte Türk sebatının İngiliz inadını kırdığı birinci zaferi Çanakkale’de, ikinci zaferi burada görüyoruz”

1952’YE KADAR KUT BAYRAMI OLARAK KUTLANDI

Halil Paşa, Kut’ül-Ammare’nin teslim alındığı gün orduya bir tebrik mesajı yayımlamış ve bu günün “Kut Bayramı” olarak kutlanmasını istemiştir. 1952 yılına kadar "Kut Bayramı" olarak kutlanan Kut-Ül Ammare Zaferi Türkiye'nin NATO'ya üye olmasıyla müttefik olduğu İngilizlerin rahatsızlığı duyması ve ricası üzerine Kut Bayramı kutlamalarından vazgeçmişti." diyen Usta Tarih Öğretmeni Hanlıoğlu, sözlerini tüm şehitlere dua ederek tamamladı.

Konferansa; Of Kaymakamı Eren Arslan, Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu, Of İlçe Milli Eğitim Müdürü İdris Kabahasanoğlu, Of Müftüsü Recep Onat, daire amirleri, banka ve okul müdürleri ile öğrenciler katıldı.