Öğretmenlere Dijital Hayat konulu konferans

Öğretmenlere Dijital Hayat konulu konferans

Of’ta düzenlenen “Dijital Hayat” konulu konferansta konuşan Bilal Erdem, yaygın olarak kullanılan arama motorlarının bilgiyi depoladığını ve Çin’de yabancı arama motorlarını kullanmanın yasak olduğunu ifade ederek Türkiye’nin arama motorunu kurması gerektiğini ifade etti.

Of’ta düzenlenen “Dijital Hayat” konulu konferansta konuşan Bilal Erdem, yaygın olarak kullanılan arama motorlarının bilgiyi depoladığını ve Çin’de yabancı arama motorlarını kullanmanın yasak olduğunu ifade ederek Türkiye’nin arama motorunu kurması gerektiğini ifade etti.

Of Kaymakamlığı, Of Belediyesi ve Of İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen konferansta Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Bilal Erdem Of’ta görev yapan öğretmenlere dijital hayatı anlattı.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde dijital ekosistem, sosyal medya analizi, sosyal medyada içerik yönetimi, yeni medya ve toplum, medya ve teknoloji, internet sosyolojisi ve elektronik yayıncılık uygulamaları dersleri vermekte olan Erdem, öğretmenlere de önemli mesajlar verdi.

Çare teknolojiye karşı çıkmak değil

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Bilal Erdem Of’ta görev yapan öğretmen ve kurum amirlerine konferansına başladı. Erdem Konuşmasında; “Dün babalarımız, dedelerimiz bizi TV’leri bize yasaklayarak TV’lerin olumsuzluklarından uzak tutmak istediler. Ama buna karşı koyamadılar. TV her eve girdi. Bugün aynı şey bilgisayar ve akıllı telefonlar için yapıldı. Fakat bunda da başarılı olunamadı. Teknolojiye karşı olmak değil teknolojinin zararlarına karşı olmak gerekir. Dünyanın ilk robotunu yapan Diyarbakır Cizreli El Ceziridir. Kendi değerlerimizi iyi tanımalıyız yoksa bize sunulanı kabul etmek zorunda kalırız. Google’nin başkanı Eric Schmidt, İnternet insanoğlunun anlamadan inşa ettiği ilk şey. Şimdiye kadar yaşanmış en tehlikeli anarşi denemesidir. Sözüyle bugün geldiğimiz ve gelecekte yaşayacağımız olaylara işaret ediyor. Google 2000 sonrası nesil için en vazgeçilmez güven kaynağıdır. Artık en çok kime güvenirsiniz sorusunun yanıtı Google olmaktadır. Googoloji diye bir felsefe oluşmuş bugünün dünyasında. Siz değerli öğretmenlerimiz de öğrencilerinizin karşısında söyledikleriniz hep şüpheyle karşılanacak, söyledikleriniz Google’dan teyit edilecektir” ifadelerini kullandı.

Kendi arama motorumuzu yapmalıyız

Bilal Erdem bilginin yönlendirilmesinde önemli olan internet arama motorları için; “Bugün Amerika arama motoru Google sayesinde bilgiyi depoluyor. Kocaman internet kütüphanesi oluşturmuş durumdadır. Bu bilgiyi kendi isteğiyle istese istediği gibi kullanabilir. Artık aradığınız neyse onun doğruluğu, yanlışlığı değil onun size verildiği kadarını kabul edeceksiniz. Bu sanal kütüphane doğru yanlış demeden kabul edilen bilgi olarak sunuluyor. Bilgi de algıları etkilediği için algı operasyonlarını yapmak hiç de zor değildir. Rusya Amerika’nın bu gücünü kırmak ve bilgi trafiğini kendi yönetmek için 2000 yılında arama motoru Yandex’i kurdu. Google Çin’de yasaktır. Çin kendi arama motorunu kullanıyor. Biz de kendi arama motorumuzu kurmalıyız. Yoksa bize sunulanla yetinmek zorunda kalırız” dedi.

İçerikten sorumluyuz

Dijital hayatın ne kadar hayatımıza nüfuz ettiği konusunda Erdem; “İnternet ortamında yaptıklarımızdan sokakta yaptıklarımız kadar sorumluyuz. Onun için Sokakta yapamadığınızı internet ortamında yapmayın. Burada yapılan suçlar anında bulunup cezai işlemle karşılık buluyor. İçerikten sizler sorumlusunuz. Sizlerin hesabından sizler sorumlusunuz.  Bana bir şey olmaz demeyin. Başına bir şey gelenlerin neredeyse tamamı bana bir şey olmaz diyenlere olmuştur. Güçlü ve zaman zaman değiştireceğiniz şifreler kullanın. Bilgilerinizi depolayın. Virüslere karşı uyanık olun. Siber güvenlik konusunda bilgi sahibi olun. Aile paketleri kullanın. Sosyal Mühendisliğe karşı uyanık olun. Aile fotoğraflarını, doğum tarihlerinizi, tatil bildirimlerinizi, yer bildirimlerinizi, telefon numaralarınızı, itiraflarınız gibi şeyleri internette paylaşmayın. Dijital hukuk konusunda bilgi sahibi ve bilinçli olun. Yarın 3D yazılımlar sayesinde hayal edilemez şeyler gerçekleşecek” ifadeler kullandı.

Ne yapmalıyız?

Erdem; “Dijital okuryazarlık bilgisine sahip olmalıyız. Haklarımızı ve sorumluluklarımızı bilmeliyiz. İçerik üretmeliyiz. Sadece alan değil inşa eden olmalıyız. Paylaşmadan önce düşünün, paylaştığınız her şeyden sorumlusunuz. Kişisel bilgilerinizi aleni olarak paylaşmayın. Şifrelerinizi güvenlik için zaman zaman değişin. Güvenlik ayarlarınızı yapın” sözleriyle konferansa katılanları uyardı.

Programa katılan Of Kaymakamı Eren Arslan ve Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu birer selamlama konuşması yaparak Erdem’e teşekkür plaketi takdim ettiler.