EPDK Eski Başkanı Hasan Köktaş, Lise Öğrencilerine Tecrübelerini Sundu

EPDK Eski Başkanı Hasan Köktaş, Lise Öğrencilerine Tecrübelerini Sundu

Of’ta öğrencilerle hayat hikâyesini paylaşan EPDK Eski Başkanı Hasan Köktaş, “Ortaokula giderken Of’ta kaldığımız evde soba yakmaktan ders çalışmaya zaman bulamıyorduk. Hayal kurduk ve Allah bize 40 yıl sonra Of’a doğalgaz getirmeyi nasip etti” dedi.

Of Kaymakamlığı ve Of Belediye Başkanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen ve Of’un yetiştirdiği değerlerin öğrencilerle buluştuğu “Örnek Kişilerle Kendini Anla, Geleceğini Planla” projesi kapsamında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Eski Başkanı Oflu Hasan Köktaş, lise 11. ve 12.sınıf öğrencileriyle hayat hikâyelerini paylaştı.

Hiçbir çalışma karşılıksız kalmaz

Projenin önemine değinen Köktaş; “Herkes kendi kariyerini kendisi yapar. Kimse kimsenin kariyerini formatlayamaz. Kimsenin kariyerinizi formatlamasına asla izin vermeyin. Bizler burada sizin karar verdiğiniz geleceğiniz için sizlere tecrübeler sunmak için buradayız. Bizler geriye doğru düşündüğümüzde sizlerin geleceğinizi görebiliyoruz. Bizler geriye bakabiliyor ve sizlerin ne düşündüğünüzü anlayabiliyoruz. Sizler ise ileriye bakıyorsunuz. Gelecekle ilgili yaşayacaklarınızda bizlerin tecrübeleri sizlere önemli katkılar sağlayacaktır. Geleceği yaşamadan, geleceği yaşayanların tecrübelerini alarak ömrünüzü uzatmış oluyorsunuz. Bizim yaşımıza gelmeden bizim tecrübelerimize sahip olmuş olacaksınız. Hiçbir çalışma karşılıksız kalmaz. Buna inanmalısınız. Bu Sünnetullah’ın bir gereğidir. Böbürlenmeden çalışırsanız hakkın size bunun karşılığını vereceğini bilmelisiniz. Oyundan düşmeyin. Hayata iyi hazırlanın, yoksa edilgen olursunuz ve hep başkalarının formatına maruz kalırsınız” dedi.

Kendini ısıtamayan sobadan doğalgazı olan şehre dönüştük

Okul yıllarıyla ilgili anılarını anlatan Köktaş; “İlkokulu köyümüz Serince’de okudum. Okula başladığım ilk günü hiç unutamam. Okuldan eve dönüşte çamura bata çıka giderken kayıp düştüm ve üstüm başım tamamen çamur oldu. 45 yıl sonra şükürler olsun ki o çamurlu yolu asfaltlamak bize nasip oldu. Ortaokulu Of Şehit Ahmet Türkkan Ortaokulu’nda, Liseyi de Of İmam Hatip Lisesinde okuduk. Of’ta öğrenci olarak kaldığımız evde sabah ve akşam yaş odunlarla sobayı tutuşturmak ve ısınmak çok zordu. Soba yakmaktan, yemek hazırlamaktan kalan sürede de ders çalışabiliyorduk. O günler hayal kurduk. 40 yıl sonra Sibirya’dan Of’a doğalgazı getirmek Allaha şükürler olsun ki bize nasip oldu. Of İmam hatip Lisesindeki Dursun Ali Ayyıldız ve Mehmet Emin Köktaş bize inanılmaz motivasyon verdi. Bize bu ülkeyi sizler yöneteceksiniz fikrini aşıladılar. Bu gayelerle okuduk ve bunu başardık. Üniversite sınavında ÖDTÜ Kamu Yönetimini kazanınca rahmetli dedem solcuların yuvası olması nedeniyle burada okumamı istemiyordu. Dedemi köyde sadece bir kişi ikna edebilirdi. Köy camimizin imamı ona gidip durumu anlattım ve dedemi ikna ederek okula başladım” dedi.

Ortaokul ve lisede İngilizce görmedim, Enerji Birliği Başkanlığını İngilizce propaganda yaparak aldım

Şimdilerde öğrencilerin ilkokulda İngilizce öğrenmeye başladıklarını belirten Köktaş; “Biz değil ilkokulda Ortaokulda ve lisede İngilizce hiç görmedik. İngilizceden otomatik olarak geçiyorduk. ODTÜ Kamu Yönetimi bölümünü kazanınca bir yıl İngilizce hazırlık okudum. Hazırlık sınıfını ikinci olarak bitirdim. Sonra yıllar sonra EPDK Başkanı iken Kanada’da düzenlenen zirvede Dünya Enerji Birliği Başkanlığına Türkiye olarak aday olduk. Orada İngilizce propaganda yaparak başkanlığa seçildim. O nedenle gençler hiçbir şeyde geç kaldım, bu saatten sonra öğrenemem demeyin” ifadelerini kullandı.

Fırsatlara namzet olmalısınız

İş başarılarındaki tecrübelerini aktaran Köktaş; “Fark yaratmak için etkinliğimizi artırmamız gerekiyordu. Biz de bunu yaptık, çok çalıştık, eğilmedik dik durduk başarılı olduk. Bitirme tezi olarak hazırladığımız “Özelleştirme” konusundaki çalışmamız bizi 17 yıl sonra Özelleştirme İdaresinin başına taşıdı. Yani çalışırsanız mutlaka karşılığını alırsınız. Fırsatların oluşacağı dönemlerde fırsatlara namzet adayı olmalısınız. Doğru zamanda doğru yerde bulunmak ve onun mücadelesini vermek de çok önemlidir. Dil konusundaki başarımız ilk iş tecrübelerimizde ve daha sonraki hayatımızda hep faydasını gördük. 2008 yılında EPDK başkanı olduğumda hiç haberim yokken her şey bir akşamda oldu. Akşam eve dönerken, Cumhurbaşkanımız o zamanki başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan benimle irtibata geçerek bir gecede benim atamam yapıldı. 2012 yılında Dünya Enerji Konseyi Başkanlığına aday oldum ve başkan seçildim. Kendinizi sürekli yenilemelisiniz, hayatınızı meşruluk dairesi içinde renklendirmelisiniz. Toplumda kabul görmüş davranışları içselleştirmelisiniz. Sevdiğiniz şeylerden fedakârlık yapmalısınız. Fedakâr değilseniz hayata % 50 yarım başlıyorsunuz” sözleriyle tecrübelerini anlattı.

Kullanabildiğiniz bilgi güçtür 

Soru cevap kısmında öğrencilerin sorularını cevaplayan Köktaş; “Kullanabildiğiniz bilgi güçtür. Kullanılamayan bilgi yük ve karmaşadır. Fark yaratacak alanlara, akıl yoğun işlere yönelin. Eski köye yeni adetler getirin. Güven hayat boyu yanınızdan eksik olmayan sermayedir. Bulunduğunuz bu yaş grubu tercih yapacağınız yaş grubudur. Yarınki durumunuzu bugünkü tercihleriniz belirleyecektir. Bugün zorluklara katlanmıyorsanız ömür boyu zorluklarla karşılaşacaksınız. Ne yapacağınıza karar vermelisiniz. Bizler lisede okurken hocalarımızın tavsiyelerinden Türkiye’yi siz yöneteceksiniz diye şuur aldık. Üniversiteye ve hayata böyle hazırlandık. Bugün bizler ve bizim dönemimizdeki insanlar Türkiye’yi yönetiyor. ODTÜ gibi bir okulda inanç ve ideallerimizden taviz vermeden, dimdik durarak ve çok çalışarak ayakta kaldık. Dimdik durduğunuzda sıkıntı yaşasanız da başarınız ve duruşunuz sizi ödüllendirir. O şuur bugün dahi bizde mevcuttur. Devletten emekli olduk ama hayattan emekli olmadık. Ölünceye kadar bu inanç ve azimle çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Başkan Sarıalioğlu; Sizler dünyayı yönetecek güçtesiniz

Of’a yaptığı hizmetler nedeniyle Köktaş’a teşekkür eden Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu; “Of’ta yaklaşık 12 bin konutun kapısına doğalgazı getirmiş bulunmaktayız. Tertemiz bir şehir havamız var. Bu ve diğer hizmetlerden dolayı kendilerine çok teşekkür ediyorum. Sevgili gençler, sizler 300 çadırlık insanla cihan hakimiyeti kuran Osman Beyin kurduğu Osmanlı Devletinin torunlarısınız. Sizler dünya mazlumlarının umudu ve beklentisisiniz. İçinizden binlerce Osman Beyler çıkacağına inanıyorum” dedi.

Kaymakam Arslan; Bu çalışmalar ileride meyvelerini verecek

Milas Kaymakamlığına tayini çıkan ve kısa bir süre sonra Of’tan ayrılacak olan Of Kaymakamı Eren Arslan ise öğrencilere son kez seslenirken duygusal anlar yaşadı. Sizlere son kez sesleniyorum diyen Kaymakam Arslan; “Dört yıldır sizlerle birlikteyiz. Geleceğiniz adına sizler için getirdiğimiz böyle kariyer sahibi kişilerle sizlerle birlikte ben de çok istifade ettim. Eminim ki sizler de istifade etmişsiniz. Yarınımız için çok önemsediğim bu projemizin meyvelerini bundan on yıl sonra göreceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Program sonunda Kaymakam Arslan tarafından Köktaş’a Serince İlkokulu’ndaki diplomasının bir sureti takdim edilirken Başkan Sarıalioğlu tarafından da günün anısına kendisine plaket takdim edildi.